“Discipline is the bridge between goals and accomplishment.”

– Jim Rhon

Persoonlijke ontwikkeling is een levenslang proces. Het is een manier voor mensen om hun vaardigheden en kwaliteiten vast te stellen, hun doelstellingen in het leven te overwegen en doelen te stellen om hun potentie te realiseren en maximaliseren.

 

1. Het leven is het waard wanneer je LEERT.

Je moet leren om te bestaan, laat staan om succesvol te worden. Wat je niet weet, zal pijn doen. Om die reden moet je leren van je eigen ervaringen, zowel negatief als positief. We leren het om het goed te doen, door het soms juist eerst fout te doen. Wij noemen dat een positieve negatief. We leren ook van andermans ervaringen, zowel negatief als positief. Leren van andermans avonturen en fouten is waardevolle informatie, omdat we kunnen leren wat we niet moeten doen zonder zelf de pijn van het falen mee te maken.

We leren door wat we zien, dus let op. We leren door wat we horen, dus wees een goede luisteraar. We leren van wat we lezen, dus open een boek (of twee of drie). Leer van lezingen. Leer van muziek. Leer van preken. Leer van conversaties met mensen die  erom geven. Blijf altijd leren.

Learning is the beginning of wealth. Learning is the beginning of health. Learning is the beginning of spirituality. Searching and learning is where the miracle process all begins.

 

2. Het leven is het waard wanneer je het PROBEERT.

Je kunt niet gewoon leren. Je moet eerst iets proberen om te zien of je het kunt. Probeer een verschil te maken. Probeer een vooruitgang te boeken. Probeer een nieuwe vaardigheid of een nieuwe sport te leren. Het betekent niet dat je alles kunt, maar er zijn veel dingen die je kunt, zolang je het maar probeert. Waarom zou je er niet vol voor gaan? Doe je best. Geef het elke moeite.

Hoelang moet je het proberen? Totdat.

 

3. Het leven is het waard wanneer je BLIJFT. 

Je moet blijven vanaf de lente totdat je kunt oogsten. Wat betekent dat? Als je je hebt ingeschreven voor de dag of het spel of het project, kijk er doorheen. Soms komt er onheil op je pad en dan is het het waard om het bij elkaar te rapen – en dat is het einde. Maar eindig niet in het midden. Misschien in het volgende project die je haalt, maar in deze, als je je hebt ingeschreven, blijf totdat het klaar is – en laat het altijd beter achter dan jij het hebt gekregen.

Some people plant in the spring and leave in the summer. If you’ve signed up for a season, see it through. You don’t have to stay forever, but at least stay until you see it through.

 

4. Het leven is het waard wanneer je EROM GEEFT. 

Wanneer het je ergens om geeft, krijg je resultaat. Als je er genoeg om geeft, kun je ongelofelijke resultaten krijgen. Geef er genoeg om. om een verschil te maken. Geef er genoeg om, om iemand beter te kunnen maken. Geef er genoeg om, om een nieuw bedrijf op te starten. Geef er genoeg om, om het allemaal te veranderen. Geef er genoeg om, om de hoogste producent te zijn. Geef er genoeg om, om records te breken. Geef er genoeg om, om te winnen.

The more you care, the stronger you can be.

“We must all suffer one of two things:

the pain of discipline or the pain of regret.”

– Jim Rhon